lørdag 10. april 2010

Havella

I dag, da vi parkerte bilen i sentrum, oppdaga jeg plutselig denne flotte fuglen i sjøen like ved parkeringsplassen.
Havella er en fugl jeg har visst av og kjent i atskillige år. Men plutselig gikk det opp for meg at den ser litt annerledes ut om vinteren.
Vanligvis holder havella til litt ute på sundet, men i dag dukka den opp like ved parkeringsplassen. Etter ei stund hadde det samla seg en heil liten flokk. Men plutselig letta flokken, og i løpet av noen få sekunder hadde de flotte fuglene forflytta seg noen hundre meter lengre fra land.
Og dermed blei det ingen mulighet for nærbilder denne gangen...

7 kommentarer:

Ingrid E 's hage 630 moh sa...

Hå heldig du var som fikk sett denne flotte fuglen på nært hold!
Under en omvisningstur på Lesjaleira en vårkveld for mange år siden fikk jeg også sett denne fuglen svømmende i elven. Guiden kunne informere om at den var yderst skjelden å se på disse kanter av Norge. Lesjaleira er forøvrig en flott plass å befinne seg nå på våren. Det er mange av fuglene på tur nordover som tar seg en rast her, samtidig som mange av vadefuglene som hekker der ankommer på denne tiden. Det som derimot er veldig dumt, er at det skjer en gradvis opptørking av det tidligere våtmarksområdet. Dette fører igjen til at det dessverre blir ferre og ferre vadefugler å se.

ToneM sa...

Takk for hyggelig kommentar, Ingrid!
Havella er faktisk ikke så uvanlig her på våre kanter, men det er første gangen jeg har sett den så nær land. Jeg var heller ikke klar over at den er så kvit om vinteren. En vakker fugl, uansett - med en særpreget og trivelig "sang". Vi har også et par spennende våtmarkområder ikke langt herfra, men der er det fortsatt mye snø - og ingen fugler har dukka opp der ennå...
Gleder meg til våren kommer enda nærmere! :-)

Hans HB sa...

Flotte bilder av havella!
Ha ei flott uke!!

ToneM sa...

Takk for hyggelig kommentar til deg også, Hans. Ha ei flott uke du også!

Berit sa...

Å,jeg husker de elegante fuglene fra Tromsøtida. Lurer på om jeg ikke har sett dem på mørekysten også? Fine bilder!

BirtH sa...

Det var et nytt bekjentskap for min del. Tror aldri jeg har sett denne fuglen "live". Det måtte jo være utrulig artig for deg å se den. Det er du som har tatt bildene? Har du alltid kamera med deg?

ToneM sa...

Takk for hyggelige kommentarer til dere også, Berit og BirtH. Sammen med ærfuglen er havella blant de mest tallrike og typiske fugleartene på kysten i vinterhalvåret, så den finnes sikkert på Mørekysten også.
Til BirtH: Det er jeg som har tatt bildene, ja. Fotoapparatet lå klart i bilen, så da så. :-)