torsdag 30. mai 2013

Aurikler

Nå er aurikkelblomstringa i gang. Det virker som om siste vinter har vært hard for auriklene, så jeg har nok mista noen. Andre har tydeligvis tatt seg en pause og hopper over blomstringa i år, men det må nok noen redningsaksjoner til for å berge de plantene som ser mest pjuskete ut. Denne gule er en gammel aurikkel,  men jeg tror ikke den kommer fra farfarhagen.
Dette er nok også en gammel aurikkel. Den blei redda fra tørkedøden i utkanten av et plantesenter for noen år sia.  Et godt kjøp!

Denne er nok kommet fra frø som jeg selv har sådd for lenge,  lenge sia. Den er tidligblomstrende - og blomstrer faktisk før de andre auriklene har fått knopper. 

Denne er jeg litt usikker på,  men jeg tror det er en lokal variant.

Den lilla aurikkelen er også en lokal variant. Den kommer sannsynligvis fra prestegårdshagen på Hadsel.  Den andre er jeg litt mer usikker på.  Den ligner litt på en av de gamle farfarauriklene,  men i såfall har den fått ei litt lysere farge i år.

Og her er en av de gamle farfarauriklene.

Denne er ikke så gammel her i hagen.  Den kommer fra det lokale hagelagets planteloppemarked for få år sia.

Enda en av de gamle farfarauriklene.  Den blomstrer godt i år.

En av farfarauriklene sammen med en lokal variant.

Denne kommer også fra et planteloppemarked for få år sia.

Enda en gammel farfaraurikkel.
 
Og - enda en fra et planteloppemarked. Dette er nok den samme som på bilde nr. 7.
En farfaraurikkel

Og - en loppemarkedaurikkel.

7 kommentarer:

Jette Hollesen sa...

Jeg elsker dine aurikler. De er så smukke og specielle.
God aften!

ToneM sa...

Takk for hyggelig kommentar! Dessverre var siste vinter temmelig hard for auriklene mine, så forhåpentligvis blir det rikere blomstring til neste år. God helg til deg. :-)

Mariann sa...

Her var det mange vakre aurikler! Ja, denne vinteren var tøff for mange planter.

Vivi sa...

Her var det mange fine Aurikler. Takk for titten!

Ha en fortsatt fin helg. Klem

Jannibele sa...

Oi,oi for en lekker samling. Visste ikke at det fantes så mange sorter. Jeg hsr kun en, men skjønner nå at det må bli flere:) Er de enkle å få tak i?

ToneM sa...

Takk for hyggelige kommentarer Mariann, Vivi og Jannibele! Nå er det litt på tampen med aurikkelblomstringa her - og for tida er jeg i gang med en større redningsaksjon for de mest pjuskete og medtatte auriklene. Håper jeg lykkes, slik at neste års blomstring blir enda bedre enn i år! :-)

ToneM sa...

Til Jannibele: Aurikler er egentlig ikke så vanskelige å få tak i, ihverfall ikke de vanligste. Mine aurikler er for det meste bytteaurikler, noen er fra lokale planteloppemarked, og noen kommer fra frø som jeg selv har sådd. De aller eldste auriklene mine kommer fra farfarhagen. De er etterkommere etter planter som min farfar hadde i hagen sin for 60 - 70 - 80 - 90 år sia. Noen av disse kom fra frø som han selv sådde og dreiv fram. :-)