onsdag 1. januar 2014

En heilt spesiell julegave.Av alle julegavene jeg har fått igjennom et langt liv, så er årets julegave fra mamma si yngste søster heilt uten sidestykke! Vår kjære tante Ingrid har nemlig skrevet bok om barndom og oppvekst i et lita bygd i Salangen i  Troms. 
I løpet av et knapt år har hun, i godt voksen alder, skrevet boka som er blitt ei nydelig minnebok for søsken, for barn og barnebarn. Ja, for heile etterslekta!   
Boka heter «Mamma si bok» og har undertittelen: «Minner fra Mellamoen»
Mellamoen er navnet på barndomsheimen til tante Ingrid, mamma og resten av søskenflokken. 
Med enkle og velvalgte ord forteller hun om hverdagens gjøremål i familien, om sorger og gleder, leik og alvor, slit og strev på 1930 og 1940 tallet. 
Tante Ingrid var knappe 9 år da krigen starta, så hun forsto kanskje ikke så mye av det som skjedde, men av reaksjonene på de voksne, skjønte hun fort at noe forferdelig hadde skjedd. 

Med sirlig handskrift og i enkle ordelag skriver og beskriver tante Ingrid viktige  hendelser og gjøremål i hverdagen...  

Tante Ingrids datter, Mette, og datterdatter, Elisabeth, har hjulpet med å skrive tekstene på data, og sammen har de funnet fine bilder, gamle og nye, som passer til tekstene og knytter dem sammen til ei vakker bok.
Her kommer noen smaksprøver. Jeg lar tekstene og bildene tale for seg selv...

6 kommentarer:

Mariann sa...

For en flott julegave!Denne boken er virkelig en skatt for hele din familie, men spesielt for kommende generasjoner! Så bra at dette blir nedskrevet før de som sitter med kunnskapen og minnene er borte.
♫.•*´¨`*•.♫.•*•Jeg vil ønske deg et riktig godt nytt år!•*•. ♫.•*´¨`*•.♫

ToneM sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar, Mariann! Godt nytt år til deg og dine!

STEINKJERRINGA sa...

Så utrolig flott! En slik bok skulle vi alle ha skrevet. Godt nyttår, Tone!

ToneM sa...

Takk for fine ord, Gudrun! Og du har rett - vi burde ha skrevet noen ord for etterslekta vi også. Men det er vel ennå ikke for seint. :-) Godt nytt år til deg og dine også!

Elsa sa...

En utrolig flott gave, og så fint å ha for etterslekta.
Godt nytt år til deg.
Tenkte på deg da jeg besøkte Sortland i sommer:)

ToneM sa...

Takk for hyggelig kommentar, Elsa! Jeg var nettopp innom bloggen din og fant nydelige bilder fra besøket ditt i Vesterålen sist sommer. Det pussige er at samtidig som du var her, så ferierte vi på Vestlandet, på dine heimtrakter, om jeg ikke tar feil. Og jeg tenkte på deg...
Godt nytt år til deg og dine. :-)