søndag 15. april 2018

Den er her ennå :-)

For et par måneder sia, nærmere bestemt den 17. februar, dukket det plutselig opp ei munk hoa i hagen vår. Et gledelig gjensyn,  ettersom vi tidligere vintre også har hatt besøk av munk i hagen, både hann og hunn.  Slik ble det denne gangen også: En hannmunk dukket nemlig opp i begynnelsen av mars. I vel ei uke holdt de lag,  før hannen forsvant igjen. Kanskje ble han rett og slett jaget av munkfrøkena, for hun virker som ei bestemt ung dame.
I følge opplysninger i fuglebøker og på nett,  regnes munk for å være en sjelden gjest her på våre kanter, i hvertfall om vinteren. Kanskje ikke så rart,  ettersom den hovedsaklig lever av insekter. Men - den spiser også bær og frukt - og heldigvis for det!
Da hoa dukket opp i februar,  var det fortsatt rognebær på trærne,  og ettersom det også var bare områder i hagen, blant annet under ripsbærbuskene,  fantes det mat nok. Men så kom snøen!  I løpet av kort tid falt det over en halv meter snø som dekket alle matfat for ei sulten lita frøken.
Det virket ikke som hun forsynte seg av eplebitene som jeg regelmessig legger ut til trost og sidensvans. Nå var gode råd dyre...
Heldigvis har jeg en god del bær i fryseboksen...

Og gjett om det faller i smak!

Nå er munkhoa den første gjesten jeg ser om morgenen og den siste som forlater om kvelden. 
Og - frøkena spiser ikke bare bær...
Hun forsyner seg grådig av meisematen også.
Det ser absolutt ut som min selvkomponerte frøblanding i kokosnøttskall faller i  smak.
Bøtlagte rosiner smaker også bra.
Og - etter mange lange og gode måltider, hva smaker vel bedre enn en liten middagslur?
PS: Den siste tida har det faktisk vært 2 munkhoer innom samtidig,  men dessverre har det så langt ikke lyktes meg å få bilde av de to sammen.  DS

2 kommentarer:

Villrose sa...

Ser ut som hun er godt fornøyd med serveringen :)
Ikke særlig insektsliv her heller, men i dag så jeg en sitronsommerfugl!

ToneM sa...

Ja, munkhoa har vært her i vel to måneder nå, men de siste par dagene har jeg ikke sett ho. Kanskje betyr det at maten er blitt lettere tilgjengelig flere steder, og at "vårhormonene" får ho til å tenke andre tanker enn bare mat. :-)