onsdag 18. mars 2009

Rødbladet oxalis

På et hagelagsmøte for noen uker sia, vant jeg ei potte med oxalisløk. Jorda var temmelig svart og litt fuktig, men det var ingen tegn til spiring. Jeg putta potta i en brødpose, satte den ut på en bod, og snart hadde jeg glømt det heile. Inntil for noen dager sia. Da kom jeg tilfeldigvis over oxalispotta på boden. Jeg titta forventningsfullt opp i potta. Jorda var like svart, og det var fortsatt ingen tegn til spiring.
Jeg tok potta med på stua og vanna den litt. Så satte jeg ei blomsterklipe øverst i plastposen, men lot det være litt åpning på begge sider. Heile greia blei satt i vinduskarmen, litt i skjul bak gardinen.
I dag, da jeg vannet blomstene i stuevinduet, fikk jeg meg en kjempeoverraskelse: På få dager har rundt 15 kraftige bladspirer utvikla seg i potta, og fleire er på tur. Da jeg tok bildet, hadde bladene begynt å lukke seg for kvelden, men den sterke rødfarga er likevel skarp og tydelig.
Det blei sagt at blomstene skal være lys rosa.
Er det noen som vet navnet på denne oxalisen?

3 kommentarer:

Miamaria sa...

Så spennende! Mener det var noen som sa navnet, men neimen om jeg husker. Det var Freydis som hadde levert dem tror jeg, men hun vet neppe mer navn enn det som sto på potta, da hadde det nok stått.

Vet du hva jeg fikk til ordbekreftelse nå forresten? "idionym" Kult ord!

Mariann sa...

Kan tenke meg at det er Oxalis triangularis. Nydelig er den.

ToneM sa...

Jeg tror også at oxalisen kommer fra Freydis, men det sto bare "Oxalis" på potta.
Det var da et snodig ord du fikk som ordrebekreftelse, miamaria. :-)
Til Marian: Det kan ligne på oxalis triangularis, ja. Takk for tipset!